Az elmúlt délután a napelem rendszerekre kerestem rá a linkgyűjteményekben. Jó ideje foglalkoztat már a téma. Alapvetően érdekelnek a környezetbarát megoldások, a kevesebb károsanyag kibocsátás, bolygónk védelme. Szeretem bővíteni az ismereteimet, ráadásul egy ideje tervezgetem már, hogy utánajárok a lehetőségeknek. Legfőképp annak, hogy úgy összességében mennyi idő, és milyen lépésekből áll egy komplett napelem rendszer kiépítése. Alig pár perc kutakodás után belebotlottam egy napelemes oldalba (https://napelemesrendszerek.info/), ahol részletes leírást találtam az egyes lépésekről. A tervezéstől a kivitelezésig egy lényegre törő irományt is megtekinthettem. A leírtak alapján rájöttem, hogy komoly előretekintés és tervezés előzi meg a munkálatokat, maga a felszerelés része már nem hosszadalmas, ellenben a felméréssel, tervezéssel, megbeszéléssel, és egyéb ügyintézéssel.

Milyen lépésekből áll egy napelemes rendszer kiépítése?

Az árajánlatkéréssel egyetemben egy felmérést is végezniük kell, ugyanis enélkül nehéz lenne megítélni a pontos árat, hiszen eltérő igényeknek megfelelően más más megoldást javasolt. Nem mindegy az, hogy hálózatos típusú vagy szigetüzemű napelemek kerülnek felszerelésre, ahogyan az sem, hogy mono vagy polikristályos a rendszer. Alaposan szemügyre kell venni a ház/épület állapotát, egyáltalán fel lehet-e rá szerelni őket, azt is, hogy a környéken milyen időjárási viszonyok a legjellemzőbbek. Érdemes lehetőséget hagyni a jövőbeni bővítéseknek is, de ezzel is előre kell számolni, még a kialakítás előtt.

Amikor már sikeresen felmérték a terepet, és minden apróságot megcsináltak, a felszerelés már pikk pakk megy.

Kik számára kedvező megoldás?

Környezetbarát szemléletű egyéneknek. Azoknak, akik szeretnének idővel pénzt spórolni és takarékosabban élni. Akik jó ideje fontolgatják már, de eddig nem mertek belevágni. Vállalkozóknak és magánszemélyeknek. Városban élőknek és tanyasi életet kedvelők számára. Egyszóval bárkinek kedvező változásokat hozhat az életébe, ha beruház napelemes rendszerbe.

Vegyünk egy példát, egy nagybácsi kiköltözik vidékre , de csak a hétvégékre. Nem lenne sokkal jobb, ha kényelemben tölthetné a pihenő óráit, függetlenül a nyüzsgő fővárostól? Egy menő vállalkozó épp igyekszik átszervezni és optimalizálni a kiadásait, egyszerűbb volna az áramszámlával kezdenie, ami hosszú távon jelentős terhet venne le a válláról. Családi házban lakó anyuka, férjével és gyerekeivel. Szeretnének néhány komolyabb átalakítást az otthonunkban. Rengeteg a kiadásuk, a napközbeni sok fogyasztás végett. Az ő életükben is órási könnyebbség volna, ha több pénz jutna a gyerekek iskoláztatására. Na és a szomszédban lakó magányos bácsi? Akinek kellene valami változás a mindennapjaiba, szeretné helyrepofozni az ingatlanját az egykor felnövő unokáinak. Egy környezetbarát otthon a jövő nemzedékének.

Miért jó döntés belefogni?

Földünk sorsa, és az energiaforrások optimális kihasználása a mi feladatunk, rajtunk áll okosan gazdálkodni a meglévő alapokkal. Lehetünk felelősségteljesek, de hanyagok is. A jelenben meghozott döntések a jövőnket alakítják, s nem mindegy milyen világban fogunk élni. Egy biztonságos, kényelmes, vagy egy eltékozolt, szűkölködőben. Tudtad, hogy csupán néhány döntésen múlik életünk java része? Elég egy igen vagy egy nem és máris hihetetlenül meg tudnak változni a körülményeink.

Mi a helyzet veled? Mennyire vágysz a változásra? Belefognál egy napelemes rendszer kiépítésébe?

Ha én belefogok az elkövetkezendő időszakban egészen biztos, hogy őket választom, engem meggyőztek a velős, ám mégsem szájbarágós írással, és profi hozzáállásukkal. Értéket adni és teremteni, jól használni a bolygónk adta forrásokat a legjobb dolog, amit csak tehetünk.

Vágj bele te is!