Gondolom mindenkinek volt már része olyan élményben, amikor bizonyos dolgok megtörténtét csupán a jó szerencsének tudhatta be. Amolyan tipikus „jókor volt jó helyen” szituációkra gondolok, amikor a régen keresett (vagy esetleg egyáltalán nem keresett) megoldás végül egy teljesen váratlan pillanatban születik meg. Az ilyen helyzetek nyilván tőlünk teljesen függetlenül alakulnak ki, nem is számítunk rájuk, mégis hatalmas segítséget tudnak nyújtani. Mint például amikor az ember munkát keres már hosszú ideje és egyszer csak meglepetésszerűen szembe jön vele egy olyan álláshirdetés, amely minden szempontból a számára legmegfelelőbb. Vagy mint például az én esetem a szuvas fogammal, amely végül egyáltalán nem úgy végződött, mint ahogyan azt elsőre gondoltam… Na de kezdjük inkább az elejéről.

Korábban sohasem érdekelt a fogaim állapota. Nem fáj semmi, egyik fogam se túlontúl sárga, megvan mind az összes. Akkor minek járjak fogorvoshoz, minek üljek a rendelő várójában napestig, hogy aztán egy gyorsan lezavart vizit után megállapítsák azt, amellyel azelőtt is tisztában voltam? Mindig is úgy voltam a dologgal, hogy ha rendesen, alaposan mosom a fogaimat legalább napi két alkalommal, akkor annál többet nem kell tennem.

Végül aztán kiderült, hogy egyáltalán nem volt igazam. Egyik este a fürdőszobában fogmosás, pontosabban szájöblítés után arra lettem figyelmes, hogy hátul valamelyik fogammal nem stimmel valami. A tükörbe pillantva próbáltam meglesni a probléma forrását, mikor is észrevettem, hogy mintha lyukas lenne az ominózus fogam. A nyelvemmel kitapogatva úgy éreztem, hogy valóban ez a helyzet. Megkérdeztem a páromat, hogy mégis hogy lehetséges, ő pedig azonnal rávágta, hogy valószínűleg szuvas a fogam, ezért ideje lenne felkeresni egy fogászatot.

Ezzel pedig rendesen feladta a leckét. Semmilyen fogászatot nem ismertem Budapesten, csak a körzetit, de hát oda semmiképpen sem akartam menni. Épp a munkahelyemen voltam, amikor panaszkodni kezdtem a kialakult helyzetről a kolléganőmnek, aki egyben a legjobb barátnőm is. Egyszer csak felcsillant a szeme és mondta, hogy üljek oda mellé a számítógépe elé, mert lehet, hogy tud nekem segíteni. Megnyitott egy dokumentumot, ahol eszméletlen sok weboldal linkje volt felsorolva. Azt mondta, ez az ő kis linkgyűjteménye. Ha valamilyen szolgáltatást keres és megtalálja a számára legjobbat, akkor mindig el szokta menteni (vagyis bemásolja a gyűjteményébe) az adott cég oldalának linkjét. Így, ha bármikor szüksége lenne valamelyikre, akkor könnyen vissza tudja keresni. Azt mondta, hogy egyszer Budapesten járt egy szuper magán fogászaton, és biztos, ami biztos, elmentette annak a linkjét is. Hamar meg is találta, én pedig pár perccel később már telefonon egyeztettem időpontot.

Na és itt jön a nem várt helyzet. A magán fogorvos, akihez elmentem vizsgálat után azt mondta, hogy rosszul diagnosztizáltam a gondot, ugyanis szó sincs szuvas fogról, pláne nem lyukasról, és amit a nyelvemmel próbáltam kitapogatni az csak félreértés volt. Viszont azt jól éreztem, hogy valami nem kerek, mert a baj forrása valójában a bal hátsó bölcsességfogam, amely nagyon rossz pozícióban van. Így fogalmazott:

  • Sajnos ezt innen ki kell venni, méghozzá sebészi eltávolítással. De ne aggódjon, mert a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem olyan vészes ez a beavatkozás. A bölcsességfog műtét után már csak egy emlék lesz, semmi több.

És annyira igaza volt! Túlestem a beavatkozáson, igaz előtte remegtem, mint a nyárfalevél, de a fogorvos sikeresen megnyugtatott és utána megcsinálta a műtétet. Persze szednem kellett gyógyszert egy kis ideig, hogy lemenjen a duzzanat, de szépen és minden komplikáció nélkül begyógyult. Nem is tudom mi lett volna, ha a barátnőm nem mutatja meg a link gyűjteményét és nem találok erre a fogászatra. Váratlanul történt az egész, de ennek így kellett lennie!