Evés közben jön meg az étvágy, nekem meg linképítés közben szoktak egészen szokatlan ötleteim támadni. Sokan unalmasnak tartják a munkámat, pedig én egyébként nagyon szeretem. Mindenről sokkal gyorsabban értesülök, mint az átlag emberek. Azelőtt látom a trendeket, hogy azok kialakulnának – tulajdonképpen. Szerintem ez nagyon izgalmas dolog. Most például rájöttem, hogy meg tudom valósítani a régi álmomat.

A napelem pályázat segít

A napelem telepítés pályázat kifejezéssel az egyik oldalon találkoztam, amelyiken dolgozni szoktam. Kiderült, hogy létezik egy pályázat, amelyiken magánszemélyek is indulhatnak. Igazából “csak” 10% önerőt kell összeszedni ahhoz, hogy az ember 10 millió forint hitelt kapjon a háza korszerűsítésére. A hitelt elég 20 év alatt törleszteni.

Már régóta gondolkoztam rajta, hogy szeretném, ha végre napelemes otthonban élhetnék. Sokkal környezetbarátabb lehetne az életmódom, alig lenne károsanyag kibocsátása a lakásnak, ráadásul fizetnem sem kellene annyira sokat. Sőt, egy kicsit a szabadságvágyam is kiteljesedhetne: minél önállóbb rendszert tudok kiépíteni, annál kevésbé függök másoktól.

A papírmunkától is megszabadulnék

Sajnos az ilyen pályázatoknak van egy nagy hátulütője. Az embernek szinte sosincs ideje arra, hogy ezen dolgozzon. Viszont az oldalon, amit találtam (be is linkeltem fent), arra is van lehetőség, hogy ezt is a szakemberekre bízzuk. Szóval, van, aki átvezessen minket ezen a bonyolult folyamaton.

Lakástakarékkal a napelemért

Eleinte tényleg csak játszottam a gondolattal, hogy ilyesmivel dobjam fel az otthonomat. Lehetetlen vállalásnak tűnt, hogy ennyi anyagi fedezetet összegyűjtsek. Később aztán megtudtam, hogy a régi fajta, még államilag támogatott lakástakarékot is felhasználhatom erre a célra. Mi kellhet még? Pont meglenne a pénzem arra, hogy legalább valami olcsóbb, kisebb teljesítményű rendszert kiépítsek, de egy kis bátorsággal akár egy teljes ellátást nyújtó napelemparkot is fel tudnék szerelni.

A támogatás ráadásul nem csak napelemre fordítható: fel lehet használni kicsit kisebb kaliberű energiatakarékossági korszerűsítésekhez is: Lehet a segítségével készíttetni például napkollektort, elintézhető így az ablakcsere, de akár a szigetelés felújítása is.

Szóval, úgy döntöttem, tényleg belevágok a dologba.

Elképzelhető, hogy nem ez lesz életem legsikeresebb vállalkozása, már ami a rengeteg pakolást, előkészítést, munka-koordinálást illeti… De biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztam a jövőnk és a környezetünk szempontjából is. Kíváncsi vagyok a folytatásra!