Egy ismerősöm éppen ebbe szeretne belevágni. Nem mondhatnám, hogy mindig is élete nagy álma volt egy napelem erőmű létesítése, de ő egy ilyen újdonságkereső fickó, akinek ráadásul nagyon jó megérzései vannak az üzletben. Már fel is halmozott egy tekintélyes tőkét különböző befektetésekből, ötletekből, kisebb-nagyobb vállalkozásokból szedett össze. Mindig nyitott az ígérkező lehetőségekre és úgy gondolja, hogy most a napelem erőművekbe érdemes igazán pénzt fektetni. Nem hazárdjáték, hiszen nagyon nagy eséllyel térül meg, belátható időn belül.

Az elkezdéshez először mint ahogy azt ma már mindenki tenné, rákeresett a napelemekre, napelem erőművekre, azok építésére, ilyesmikre. Talált több hasznos linket is, de itt azt mondta, mindent megtalált, amire szüksége volt. Ez nagyon jól összefoglalja a pályázati lehetőségeket, azt, hogy mire lehet számítani a tervezés, kivitelezés során. Kis cégeknek, magánszemélyeknek, nagyobb vállalatoknak vagy akár önkormányzatoknak is ajánlják a napelemek felszerelését ezen az oldalon.

Az erőmű azonban egy kicsit más tészta. Napelem erőművet az létesít, akinek nem az a szándéka, hogy a saját háztartását vagy üzemét, panzióját, akármiét fenntartsa (annak energia szükségletét fedezze), hanem az, hogy energiát termeljen, amit eladhat. Az energiát a szolgáltatónak lehet eladni, aki utána tovább értékesíti azt. Ez egy nagyon jó üzlet, mert egyszeri befektetés után folyamatos és viszonylag egyenletes mennyiségű “árú” keletkezik. Nem igazán van vele plusz munka. Oda kell figyelni a biztonságra. Nem árt, ha egy kerítés, vagy kamera figyeli és védi a napelem paneleket, mert nagyon nagy kár éri a tulajdonost abban az esetben, ha véletlenül megrongálódnának. De ezen kívül nincs állandó anyagi ráfordítás, csak a bevétel. Egy panel úgy van megcsinálva, hogy kibírjon több évtizedet is. Ha jó márka és jó kivitelező jól szerelte fel, biztosan állítható, hogy betölti a funkcióját akár 40-50 éven keresztül.

Az említett linken egyébként nagyon hasznos, hogy több példát is említenek, ráadásul nagyon különböző cégeket. Vannak közöttük feldolgozó üzemek és önkormányzatok is, tehát tényleg széles a paletta, hiszen a napelem az nem köthető valamilyen iparághoz, valamilyen tevékenységhez. Energiára mindenkinek szüksége van, a mai világban mindenkinek egyre többre. Így az ebbe való befektetés szinte tuti.

Az ismerősöm némi háttérkutatás után most már végleg eltökélte, hogy belevág. Még sokáig tartanak az előkészületek, a működő napelem erőműve csak úgy egy év múlva lesz kész, de már nagyon izgatott és a környezetében élők is nagyon várják a fejleményeket. Magam is kíváncsi vagyok, hogyan alakul. Ő nagyon magabiztos, de ez a természetéből fakad. Bármibe fogott bele eddig, mindig nagyon biztos volt a dolgában, akkor is, amikor végül nem sült jól el a dolog. Ebben az esetben viszont én is valószínűnek tartom a sikert. Nem hinném, hogy ebbe belebukna és nem is kívánom ezt neki.

Ki tudja, ha neki jól bejön, talán én is nekivágok ennek. Minél több linket nézegetek, minél többet olvasok róla, annál szimpatikusabb ez a vállalkozás. Amellett, amiket eddig felsoroltam, még egy jó ügyet is támogat: a környezetvédelmet. Szükség van minél több megújuló energiaforrás használatára a bolygó védelme érdekében. Így csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Erről is írnak ebben a cikkben.

Összességében a netes keresgélés eredményéről csak annyit tennék hozzá, hogy ugyan rábukkantam végül a hasznos linkekre, azért nagyon sok fals információval is találkoztam. Egyrészt mindenképpen érdemes odafigyelni a dátumra, mert például a támogatásokról csak a friss infók relevánsak. Másrészt vannak olyan oldalak, ahol csak véleményeket, tévhiteket írnak le. Ezeket is kerülni kell, mert félrevezetnek bennünket.