Ha ez embernek egy olyan cég marketingjét kell megoldani, ami elektronikai eszközök és áramkörök gyártásával foglalkozik, hát hadd mondjam meg őszintén, nincsen egyszerű dolga. Kiskorom óta érdekel a marketing, hogy hogyan lehet felfuttatni egy céget, milyen eszközök vannak rá. Ilyen irányú szakképzést végeztem és ezen a területen helyezkedtem el. A világ folyamatosan változik, és fejlődik, és emellett a marketing szakma sem hunyhat szemet. Egyre bővülnek azok a technikák, amikkel egy-egy céget sikeressé lehet tenni. Ilyen például egy weboldal népszerűbbé tétele esetében a linképítés. Már több cég weboldalát futattam fel ennek a megoldásnak köszönhetően, így fennhéjázás nélkül állíthatom, hogy elég jó vagyok a dologban. Ezért is ajánlottak fel egy marketing menedzseri pozíciót annál a cégnél, ahol most éppen azon dolgozom, hogy a kereső listák elejére kerüljenek, ha valakinek áramkörökre van szüksége. Tényleg nem egyszerű a dolog, de természetesen én meg tudom oldani és fokról fokra haladok előre a találati listában.

Tudjátok viszont, hogy mihez nem értek? A gázpalackokhoz! És úgy egyáltalán tulajdonképpen ahhoz, amivel a cég foglalkozik. Jó ez így első olvasatra elég kínosnak tűnhet, megértem, ha azt gondoljátok, hogy már-már professzionálisnak sem tartjátok a hozzáállásomat. De higgyétek el, ahhoz, hogy a munkámat jól végezzem, nekem tényleg nem kell tudnom, hogy mivel dolgoznak a fiúk az elektronikai eszközeiken.

Ez azonban csak addig volt így, amíg az egyik hétfői munkanapon egyedül nem maradtam az irodai részlegen. Mindenki szabadságon volt, vagy éppen betegen feküdt otthon, de ha egyik sem, akkor richtig beteg lett valamelyik gyereke és otthon kellett maradnia. Különösebben nem izgatott a dolog, én csináltam, amit csinálnom kellett, gondoltam a munkások is tudják, hogy mi a dolguk.

Aztán úgy dél körül, feltelefonált Karcsi, a műszaki vezető, hogy ugyan mi van már azokkal a nitrogén palackokkal, mert ők mindjárt kifogynak belőle és akkor bizony megáll a munka és én is tudom, hogy milyen fontosak a határidők. Hát persze, hogy tudom, én szabtam ki őket. Azt nem árulhattam el, hogy a jó hírünk fenntartása érdekében direkt két héttel korábbi időpontot adtam meg, így tulajdonképpen az sem katasztrófa, ha egy kicsit mással foglalkoznak. Itt a most a saját hitelességem megőrzése volt a cél, úgyhogy muszáj voltam aggódást színlelni és virítani valamit gyorsan.

A kolléga, aki az ilyesmit szokta intézni, természetesen éppen a halálán volt és nem vette fel a telefont, így mást kellett kitalálnom, hogy mielőbb viríthassam a munkás legényeknek azokat a nitrogén palackokat.

Nagy barátok vagyunk ám mi az internettel, úgyhogy gyorsan elkezdtem utánajárni a dolognak. Állítólag a palackok még a mai műszak végéig kibírják. Úgyhogy holnapi határidővel kellett dolgoznom. Szeretem a kihívásokat, már készen álltam, hogy beülök a kocsimba és felkeresem a legközelebbi gázcseretelepet, és éppen ezeknek jártam utána, amikor emlékeztettek a körülöttem levő üres székek, hogy egyedül vagyok az irodában. Üresen meg tán csak nem kéne itt hagyni, mikor állítólag nyitva vagyunk és fogadási időnk is van. Úgyhogy tovább kerestem más alternatívák után. Az azért tiszta sor, hogy az egyik melóst sem küldhettem, hiszen akkor lebuktam volna, hogy tulajdonképpen azért valakit tudunk nélkülözni.

Ekkor azonban iszonyatosan nagy szerencse ért. Találtam ugyanis egy weboldalt, ahol azt hirdették, hogy Budapesten belül előre egyeztetett időpontban gázpalackokat szállítanak házhoz, és természetesen cégekhez is. Gyorsan átfutottam a blogjukat, hogy meggyőződjek róla, hitelesek-e, ugye, én ezt, a tapasztalatommal, se perc alatt meg tudom állapítani, és hogy szállítanak-e viszonylag nagyobb mennyiségben. Miután mindkét kérdésemre pozitív választ kaptam és meggyőződtem róla, hogy ez a cég képes lesz teljesíteni az én feltételeim szerint, tárcsáztam a számukat. Ugyanis láttam, hogy a kínálatuk között szerepel a nitrogén palack is. Nagyon megkönnyebbültem, mert már majdnem kezdtem azon aggódni, hogy be kell vallanom a kollégáimnak, hogy tulajdonképpen csőbe húztam őket.

Nagyon készségesen fogadták a hívásomat. Elmondtam nekik, hogy milyen helyzetbe kavartam magam, és tulajdonképpen viszonylag sürgős volna, hogy a palackokat mielőbb kiszállítsák. Mondták, hogy találkoztak már cifrább helyzettel is. Ezt mondjuk én annyira nem tudom elképzelni, de rájuk hagytam. Mindazonáltal minden probléma nélkül megoldották, hogy beütemezzék, hogy holnap még a reggeli órákban leszállítsák a palackokat. Ezért rettenetesen hálás voltam és biztosítottam őket, hogy amennyiben valóban így lesz és munkatársaink is azt jelzik vissza, hogy megfelelő minőségű nitrogént hoztak, úgy nyertek maguknak hosszú távon egy új ügyfelet. Nekik is fontosak a jó kapcsolatok és a marketinghez az új beszállítók megszerzése is hozzátartozik.

Nagy örömömre másnap reggel kilenc órára meg is érkeztek, tartották magukat az ígéretükhöz, így a munkásaink megnyugodhattak én pedig megint bizonyítottam, hogy milyen fantasztikus új lehetőségeket tudok nyerni a cégnek ahhoz, hogy minél gyorsabban nőhessünk minél nagyobbra. A Gázpalackfutárt pedig professzionális hozzáállásuk miatt javasolni fogom a többi hasonló problémával küzdő ismerősömnek is. Lehet, hogy ők még nem is tudják, mekkora szükségük lesz majd a srácokra!